Angst

  • 06/07/2023
  • Roel Gaasbeek

Angst

Ze zeggen wel eens, “angst is een slechte raadgever”. Of dat helemaal zo is, daar kan je over discussiëren. In sommige gevallen is het luisteren naar die angst juist een goed idee. Daar kom ik zo op terug. De emotie of het gevoel van angst kennen we allemaal. Al ben je nog zo groot, nog zo sterk of stoer, iedereen heeft of kent een gevoel van angst of heeft dat ooit gehad. Het is simpelweg een basisemotie net als boosheid of een gevoel van vreugde.

De vraag is of je je laat leiden door angst. Of je je dagelijkse routine laat bepalen door angst en de angst je van je dromen en doelen weghoudt. De stelling dat angst een slechte raadgever is vind ik zelf een beetje een dooddoener. Want in bepaalde situaties is angst juist een prima raadgever. Zo werkt het in de natuur, net als bij dieren zo ook bij ons. Dieren hebben ook angst, dit houdt ze in leven en ze luisteren altijd naar hun eigen angst. Even als extreem voorbeeld, beland je in een terroristische aanslag dan is het wellicht een prima idee te luisteren naar je angst. Wegwezen dus!

Daarnaast leren we ons bepaalde ‘angsten’ vroeg aan om zo het gevaar te kunnen zien. Zo leer je uitkijken in het verkeer of voorzichtig te zijn als je een ladder beklimt.
Je laten leiden door angst is wel een slechte raadgever. Angst gaat dan bepalen voor jou. Je leven laten leiden door angst, dat wil je natuurlijk niet! Het gaat er hierbij om, is de angst die je hebt wel terecht en hoe ga je daar mee om? Daar ligt de sleutel.

Misschien nog een dooddoener, maar angst is vaak ongegrond. Daar geloof ik dan wel in. Het kan hier gaan om een angst voor een spin, een hoogte, een muis, vliegen of een grote menigte. Maar het kan ook gaan om angst voor verandering of het maken van bepaalde keuzes. De vraag die je ook kan stellen, is het wel angst? Of gaat het om onzekerheden en twijfels? Komen angstgevoelens misschien wel naar boven door onzekere factoren of invloeden, dat kan natuurlijk ook!

Ik heb onderweg tijdens mijn reizen wel moeten leren dat angst ongegrond is. Beren, wolven, slangen, hoogtes, alleen zijn in het donkere bos. Ik weet dat angst vaak ongegrond is want er gebeurt namelijk niets. Dat is het, echt waar! Er gebeurt niets in 99% van de gevallen, en gebeurt het toch? Dán pas hoef je je zorgen te maken. Dán pas moet je kunnen handelen. Het is dan wel goed te luisteren en te handelen naar je gevoel, zeker als er een gevoel van angst om de hoek komt kijken.

Kan je dan op basis van dat gevoel een rationele keuze maken? Dan zit je goed! Als je dat kan, dan is angst ongegrond en leidt het je leven niet. Behalve in die situaties die ik als voorbeeld benoemde. Staat die overvaller met pistool voor je, tja…dan is het goed naar je angst te luisteren. Het is een natuurlijk signaal en laat ik duidelijk zijn: Je bent echt geen doetje als je luistert naar je angsten! Doe dat vooral!

Maar weet wel, “men lijdt het meest onder de angst die men vreest”

Wil jij ook leren hoe je op basis van je gevoel een rationele keuze kan maken? Wil jij van je (ongegronde) angsten af?

Ik kan je helpen!
 
Share our website