Haast

  • 26/07/2023
  • Roel Gaasbeek

Haast

Wat levert het je eigenlijk op als je haast hebt? Ik denk wel een goede vraag die iedereen zich even stellen kan.

Misschien krijg je dingen eerder af, misschien kom je tóch op tijd voor die afspraak. Maar uiteindelijk, wat levert al dat gehaast je eigenlijk op? Ik kan wel een paar dingen benoemen en dan begin ik met stress. Met haast komt stress, hoe dan ook. Dat stress niet echt ok voor ons is, dat weten we allemaal. Het is slecht voor ons lichaam en geest, simpel zat.

Maar goed, je bent gehaast, je bent gestressed. De kans op fouten neemt toe, de kans op een ongeluk onderweg trouwens ook. Misschien heb je extra pech doordat ome agent je onderweg nog even flitst en een boete toestuurt. Files, de brug staat open, het spoor zit dicht en het stoplicht staat op rood. Inmiddels loopt jouw eigen meter ook aardig in dezelfde kleur, stress neemt toe en het gehaast ook.

En daar komt ie dan, ik gooi het er maar even in, al dat gehaast maakt je een egoïst. Je bent alleen maar bezig met jezelf, er is geen oog meer voor een ander. Sterker nog, die ander staat alleen maar in de weg, rijdt voor je neus of steekt nog even de straat over. De oogkleppen staan naar voren gericht, je handelt nog even snel je telefoontje af terwijl je afrekent bij de kassa. Verder heb je geen oog voor de oudere dame met rollator die achter je staat en druk je je karretje nog even snel voor de ander terug in de rij.

Dus wat levert die haast eigenlijk op? Niet veel goeds. Er ontstaat een gehaaste maatschappij waarin we geen oog meer hebben voor de ander. Alles moet snel, perfect en het liefst gisteren klaar zijn. Onze oogkleppen verblindden ons, het weerhoudt ons om te genieten en om te kijken naar een ander. Door stress en gehaast worden we niet vriendelijker naar elkaar. Er ontstaat een verharding, respect voor elkaar vervaagt.

Dus stel jezelf die vraag eens. Wat levert al dat gehaast me eigenlijk op? Maar vooral, wat veroorzaakt al dat gehaast? Kijk daar eens kritisch naar!

Het mag ook best eens een tandje minder en een versnelling lager, daar is niets mis mee. Door kritisch te kijken naar je stress factoren en deze te elimineren waar mogelijk kán je namelijk écht in een lagere versnelling. Dit geeft je meer focus en concentratie. Het geeft je meer rust, het brengt meer vriendelijkheid.

Kan je hulp gebruiken om hier eens kritisch naar te kijken? Wacht en twijfel niet om dat gehaast en gestress uit je leven te verbannen en neem contact met me op!
 
Share our website