Kleine stapjes

  • 21/04/2023
  • Roel Gaasbeek

Kleine stapjes

Het is niet mijn sterkste kant om te klimmen. Hiervoor moet je kleine stapjes nemen om de berg op te klimmen. Kleine stapjes daar hou ik niet zo van, niet de berg op en ook niet in het leven. Grote stappen nemen is ook niet altijd nodig, omdat als je kleine stapjes neemt je je beter kan aanpassen en makkelijker kan groeien. Dus één stapje per keer, de ene voet voor de ander.

Het is niet echt mijn sterkste kant om te klimmen. Ik moest vorig jaar wel kleine stapjes nemen de berg op. Het vergt mijn opperste concentratie om dat te doen trouwens. Ik hou daar namelijk niet zo van, niet de berg op en in het leven ook niet. Maar het is niet altijd nodig om grote stappen te nemen. Als je kleine stapjes neemt kan je je beter aanpassen onderweg, kan je makkelijker groeien. Dus één stapje per keer, de ene voet voor de ander.

In het begin is het best lastig om die kleine stapjes te nemen, maar het is wel heel belangrijk. Het kost je minder energie en je hoeft minder te putten uit je bron van zelfvertrouwen en motivatie. Het is makkelijker om soms die hele kleine stapjes te zetten om zo dichter bij je doel te komen. Je kan makkelijker navigeren en je koers aanpassen zonder al te veel energie te verspillen.

Als je grote stappen in één keer neemt ga je misschien wel snel voorwaarts. Maar ben je wel de juiste richting op gegaan? Heb je misschien een afslag gemist? Met een beetje pech loopt het dood. Het kost dan alleen maar tijd om weer op het pad te komen en meer stappen moeten worden gezet om je doel te halen. Je verliest zo kostbare energie.

Ik heb dat vorig jaar wel gedaan, die grote stappen nemen. Niet nadenken en vol gas vooruit. Op een dag eindigde ik met een nog een klein beetje water, met nog een heel stuk lopen te gaan. Het was ook nog eens dik 30 graden. Of die ene dag in de Bulgaarse bergen waarin ik niet aan het opletten was. Ik beklom de verkeerde berg en moest helemaal terug om weer op het pad te komen. Soms liep ik te snel, oververhitte ik mijn lichaam en voelde ik me een aantal dagen slecht.

We zijn gewend om dingen haastig te doen. Tijd is geld, progressie moet snel. Maar dat werkt niet altijd. Het werkt al helemaal niet als je verandering wilt. Als je wilt groeien en verandering wil in je leven dan neem je steeds kleine stapjes. Bij een drastische verandering of groot probleem is dat niet anders. Door die kleine stapjes te nemen blijf je de situatie overzien. Misschien kom je er wel achter dat er toch dingen OK zijn, dat sommige dingen nog best werken voor je. Dat geeft je positieve energie.

Als je kleine stapjes zet ontwikkel je nieuwe ideeën op de weg er naar toe en krijg je weer nieuwe motivatie om vooruit te gaan!

Comments (1)
Wilma Bal

Mooi neergezet. Mijn stappen zijn ook kleiner geworden en niet dat gehaasde wat ik eerst had. Ook mezelf toegestaan dat ik ook 20km mag lopen en geen 40km meer hoef. Geniet nu meer.

Share our website